marți, 25 octombrie 2011

Episodul 5 : Apogeul

 Grecia lui Pitagora , Arhimede sau Thales este considerata de multa lume apogeul civilizatiei antice , surclasand-o si pe cea romana .
 Noi consideram matematica inventata de greci precum Pitagora era foarte avansata si o evolutie extraordinara a culturii omenesti dar la inceputul secolului 20 scafandrii gasesc in ape langa insula greceasca Antikythera
 o epava din care se scot foarte multe artefacte dar unul sare in ochi , este o cutie din bronz in care este un aparat asemanator cu un mecanism de ceas actual dar mult mai mare , cam de dimensiunea unei farfurii.
 Dupa decenii in care a fost curatata si conservata in 1951 Dr. Derek de Solla Price a inceput un studiu foarte detaliat ajungand la concluzia ca este un calculator astronomic foarte complex , fiind capabil sa calculeze cu mare precizie evenimente stelare ca eclipse si a declarat ca descoperirea mecanismului este cumparabila cu a gasii un avion cu reactie intr-un sarcofag egiptean.
                                                         Mecanismul fiind expus in muzeu
                                                   Mecanismul original pus scanat cu Raze-X
                                                               Reconstructie moderna
                                      Spatele mecanismului in care se pot vedea clari rotile de functionare
                                                       Reconstructie moderna a computerului

 Data de constructie a mecanismului este foarte greu de stabilit este pusa in jurul anilor 200-150 I.H , dar problema se pune daca acesta este singurul construit sau era doar o copie din multe altele.Oricum un lucru este sigur , daca tehnologia care a construit mecanismul a-r fi fost facuta public probabil am fi economisit 2000 de ani in evolutia tehnologica , primele ceasuri fiind construite in Europa in perioada medievala si primele calculatoare mecanice fiid realizate abia in a doua jumatate a secolului 19 iar capacitatea de calcul fiind mult inferioara celui grecesc.

Imperiul Roman si civilizatiile grecesti au reprezentat apogeul lumii antice cunoscute reprezentand insa si un punct de tranzitie pe plan religios cand ei nu mai folosesc povesti detaliate despre creatorii lor , preferand sa ii descrie in legende dar cultul efectiv fiind acelasi dar cu nume schimbate.




Este si perioada constructiilor enorme unele dintre ele fiind prezente si astazi iar altele fiind distruse , nu doresc sa completez mai mult in acest domeniu deoarece este deja foarte mult scris si pierdem timp.
 Dupa ce am ajuns la apogeul civilizatiei in Imperiul roman in secolul 2 d.H societatea a inceput sa se destrame usor concluzionand cu destramarea imperiului in secolul 5 d.H.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu